Dialup uputstvo

From MediaWiki

Jump to: navigation, search

Podesavanje modemske veze

Verzija 3, april 2008.
Danica Stojiljkovic

([verzija 3 je adaptirana za korisnike Windows XP-a na osnovu [uputstvo_dialup_win95|verzije 2]], maj 1998, Aleksandar Bogojevic)


Veliki broj korisnika ima potrebu da ulazi na masine u okviru PHYnet-a od kuce, ili neke druge lokacije koja nema stalni Internet prikljucak. Za to sluze modemske veze preko obicnih telefonskih linija. Trenutno IF ima dva modemska ulaza, u toku ovog maja ce broj linija porasti na pet. Svi modemi rade na 33.600 bps. Brojevi modema su:

 • 316-0741
 • 316-2055
 • 316-0349

DNS serveri: 147.91.80.2 i 147.91.80.3

Gateway: 147.91.80.77

Authentication: Terminal based. Nakon logovanja u terminalu pokrenuti komandu

slirp -P


Slede detaljna uputstva za pristup PHYnet-u sa masine pod Windows XP sistemom. Podrazumeva se da vas PC ima instalirani i odgovarajuce konfigurisani modem.


Konfigurisanje modemske veze

Prvi korak ka vezivanju masine na Intenet preko modema je kreiranje dial-up konekcije. Zatim sledi uspostavljanje i konfigurisanje TCP/IP veze. Da bi sve ovo uradili pratite sledece korake:

 1. Kliknite na Start u donjem desnom uglu.
 2. Izaberite Control Panel.
 3. U njemu izaberete ikonu Network Connections.
 4. U novom prozoru u sekciji Wizard kliknite na New Connection Wizard.
 5. Pojavljuje se Welcome Screen, kliknite Next.
 6. Pojavljuje se spisak tipova konekcija a vi izaberete opciju Connect to the Internet i kliknite Next.
 7. Na sledecem ekranu izlistane su opcije podesavanja konekcije. Kliknite na tu stavku Set up my connection manually pa na dugme Next.
 8. Sada izaberite Conect using a dial-up modem za konfiguraciju modemske konekcije. Kliknite Next.
 9. U sledecem prozoru ukucajte ime konekcije, npr Institut. Kliknite Next.
 10. Ukucajte jedan od gore izlistanih brojeva telefona, npr. 3160741 i kliknite Next. Ukoliko zovete van Beograda, potrebno je ukucati i pozivni broj.
 11. U sledecem prozoru, gde ste upitani za username i password, ne ukucavajte nista. Kliknite Next.
 12. Pojavljuje se zavrsni ekran. Ukoliko zelite da se na vasem desktopu automatski kreira precica na konekciju instituta, izaberit opciju Add a shortcut to this connection to my desktop. Kliknite Finish.
 13. Uspesno ste kreirali konekciju.

Na redu je konfigurisanje konekcije i TCP/IP protokola. Da to uradite pratite sledeca uputstva:

 1. Kliknite na Start u donjem desnom uglu.
 2. Izaberite Control Panel.
 3. U njemu izaberete ikonu Network Connections.
 4. U delu Dial-up pojavila se ikonica sa imenom koje ste dali upravo kreiranoj konekciji, npr. Institut
 5. Desnim klikom na ikonicu dobicete meni iz kog treba izabrati stavku Properties
 6. Pojavio se novi prozor. Ovde mozete dodati preostale brojeve telefona: kliknite na Alternates
 7. Pojavio se prozor sa unetim brojevima telefona. Pritiskom na Add... dobicete novi prozor gde u polju Phone number mozete uneti jos neki od brojeva izlistanih na pocetku dokumenta. Alternativni brojevi koriste se u slucaju da je linija koju ste prvobitno uneli zauzeta.
 8. Nakon unosenja broja kliknite OK. Ukoliko hocete da unesete jos brojeva ponovite postupak, u suprutnom kliknite OK
 9. Izaberite tab na kom pise Options. Iskljucite opciju Prompt for username and password.
 10. Izaberite tab na kom pise Security i ukljucite opciju koja dize terminalski prozor posle uspostavljanja veze Show terminal window
 11. Idite na Networking tab. Izaberite Internet protocol (TCP/IP) i kliknite na dugme Properties ispod.
 12. Izaberite Use the following DNS server addresses i ukucajte broj 147.91.80.2 za Preffered DNS server i broj 147.91.80.3 za Alternate DNS server
 13. Kliknite OK, i jos jednom OK u novom prozoru
 14. Modemska veza Institut vam je sada ispravno konfigurisana. Ako kliknete na nju uspostavicete vezu sa modemskim serverom PHYnet-a, odnosno sa masinom octopus.

Posto ste uspesno konfigurisali vasu Dial-Up vezu lako cete vezivanjem na octopus ostvariti vezu sa PHYnet-om kao i ostatkom Interneta. Pogledajmo kako tece jedna takva sesija:

 1. Kliknete na Institut u Dial-Up Networking prozoru, ili na ikonicu na vasem desktopu.
 2. Kliknite connect, nakon cega Windows ispisuje Dialing... Sada se, nakon kratkog vremena, cuje karakteristicno sustanje modema.
 3. Pojavljuje se prozor na kome pise Post_Dial Terminal Screen. U odgovarajuca mesta unesite vase korisnicko ime na octopus serveru, kao i lozinku. Sad se pojavio komandni prompt octopus servera.
 4. Otkucajte sledecu komandu, ali pazite UNIX razlikuje velika i mala slova!
   slirp -P 
 5. Masina odgovara ispisivanjem nekoliko redova teksta. Kad se to zavrsi vi pritisnite dugme Done. Ovim ste uspostavili PPP vezu sa modemskim serverom octopus. Prozor ce se promeniti, a njegova umanjena verzija ce se pojaviti na task bar liniji. Vi ste sada na Internetu.
 6. Kliknite na neku ikonu kojom pokrecete odgovarajuci Internet program. Recimo kliknite Netscape ikonu.
 7. Velika prednost ovog nacina vezivanja je da istovremeno mozete otvoriti koliko hocete Internet sesija. Recimo u jednoj ste na Netscape-u, drugoj FTP-om prebacujete neke datoteke, u trecoj ste pokrenuli TELNET sesiju sa nekom udaljenom sistemomi, a u poslednjoj koristite recimo Netscape Mail kojim citate i odgovarate na prispelu elektronsku postu.
 8. Kad zelite da prekinete vezu otidjite opet na ikonu Institut na task baru. Kliknite je i izaberite opciju Disconnect.

Od sada bi trebalo vezivanje na Internet da vam ide veoma lako.

Podrazumeva se da vi mozete pristupiti octopus serveru i preko nekog uobicajenog modemskog programa (npr. Windows 95 ima jedan takav pod imenom Hyper Terminal) no tada vasa masina nije na Internetu. Tad vam nece raditi Netscape, ftp, telnet... Prosto cete emulirati ASCII ekran octopus-a, a datoteke cete prebacivati uobicajenim Z-Modem programom. Gore opisana Internet veza, pored toga sto vam daje siri spektar opcija, ima pogodnost da vam cini da okruzenje od kuce bude gotovo identicno sa okruzenjem kad ste na poslu.

Kao sto smo vec rekli, ova uputstva su data za pristup od kuce sa masine koje rade pod Windows XP-om. Podesavanja za Windows Vista operativni sistemom vrlo su slicna. Od kuce mozete Internetu pristupiti i sa drugih platformi - npr. sa Linux, Windows 3.11, i Mackintosh masina.

Personal tools