Uputstvo dialup win95

From MediaWiki

Revision as of 16:26, 9 April 2008 by Danica (Talk | contribs)
(diff) ← Older revision | Latest revision (diff) | Newer revision → (diff)
Jump to: navigation, searchPodesavanje modemske veze

Verzija 2, maj 1998.
Aleksandar Bogojevic


Veliki broj korisnika ima potrebu da ulazi na masine u okviru PHYnet-a od kuce, ili neke druge lokacije koja nema stalni Internet prikljucak. Za to sluze modemske veze preko obicnih telefonskih linija. Trenutno IF ima dva modemska ulaza, u toku ovog maja ce broj linija porasti na pet. Svi modemi rade na 33.600 bps. Brojevi modema su:

 • 316-0741
 • 316-2055
 • 316-0349

Sledeca uputstva su za pristup PHYnet-u sa masine pod Windows 95 sistemom (odnosno i pod novim Windows NT). Podrazumeva se da vas PC ima instalirani i odgovarajuce konfigurisani modem. Modem bi trebalo da bude bar 14.4 bps. Sve sporije od toga bi vas moglo kociti pri intenzivno grafickim poslovima kao sto je pristup Web stranama.


Konfigurisanje modemske veze

Prvi korak ka vezivanju masine na Intenet preko modema je da instalirate Dial-Up Networking opciju (ako vec nije instalirana). Za ovo ce vam trebati instalacione datoteke za Windows 95. Posle toga sledi uspostavljanje i konfigurisanje TCP/IP veze. Da bi sve ovo uradili pratite sledece korake:

 1. Kliknite na My Computer ikonu.
 2. Izaberite Control Panel.
 3. U njemu izaberite ikonu Add/Remove Programs.
 4. U delu Communications oznacite Dial-Up Networking za instalaciju. Ako je vec instaliran onda idete dalje.
 5. Vratite se u Control Panel i tu kliknete na ikonu Network.
 6. U spisku Configuration nema TCP/IP. Da bi ga stavili kliknite Add.
 7. Sad se pojavila lista tipova mreznih komponenti koje se mogu instalirati. Vi oznacite Protocol i kliknite Add.
 8. Pojavljuje se spisak proizvodjaca a vi izaberete Microsoft. U desnoj koloni izaberete TCP/IP i kliknete OK.
 9. U spisku instaliranih komponenti se pojavio TCP/IP... Kliknite na tu stavku pa na dugme Properties.
 10. U delu DNS options aktivirajte Enable DNS, pod Host upisite svoj username na octopusu, a pod Domain upisite ipb.ac.rs i na kraju pod DNS Search order unesite 147.91.80.4 i kliknite Add.
 11. Pod Gateway unesite za New Gateway opet 147.91.80.77 i kliknite na Add pa zatim na OK. I na sledecem prozoru otkucajte OK - ovim je zavrseno konfigurisanje TCP/IP-a.

Na redu je postavljanje Dial-Up veze. Da to uradite pratite sledeca uputstva:

 1. Kliknite na My Computer ikonu.
 2. Pojavljuje se odgovarajuci prozor. U njemu kliknite ikonu Dial-Up Networking.
 3. U novom prozoru treba da kliknite na Make New Connection.
 4. Unesite ime koje zelite da date ovoj vezi, recimo Zemun. Takodje izaberite koji modemski program koristite (u slucaju da imate vise od jednog). Kliknite configure.
 5. Pod Connection proverite da je iskljucena mogucnost da modem proverava postojanje dial tone-a.
 6. Pod Options ukljucite opciju koja dize terminalski prozor posle uspostavljanja veze i kliknite OK, sto vas vraca na prethodni prozor. U njemu otkucajte Next.
 7. Za Country code izaberite Yugoslavia, za Phone number unesite broj modemskog ulaza na IF. Polje Area code ostavite prazno.
 8. Kliknite Next. Po pojavljivanju sledeceg prozora kliknite na polje Finish. Ovim ste definisali modemsku vezu Zemun.
 9. Vratite se u Dial-Up Networking prozor. Tu se upravo pojavila ikona ispod koje pise Zemun. Kliknite desnim dugmetom misa na Zemun i izaberite opciju Properties.
 10. Kliknite na dugme Server Type...
 11. U Allowed network protocols treba da bude stiklirano samo TCP/IP.
 12. Pritisnite OK, pa ponovo OK u novom prozoru.
 13. Modemska veza Zemun vam je sada ispravno konfigurisana. Ako kliknete na nju uspostavicete vezu sa modemskim serverom PHYnet-a, odnosno sa masinom octopus.

Posto ste uspesno konfigurisali vasu Dial-Up vezu lako cete vezivanjem na octopus ostvariti vezu sa PHYnet-om kao i ostatkom Interneta. Pogledajmo kako tece jedna takva sesija:

 1. Kliknete na Zemun u Dial-Up Networking prozoru.
 2. Kliknite connect, nakon cega Windows ispisuje Dialing... Sada se, nakon kratkog vremena, cuje karakteristicno sustanje modema.
 3. Pojavljuje se prozor na kome pise Post_Dial Terminal Screen. U odgovarajuca mesta unesite vase korisnicko ime na octopus serveru, kao i lozinku. Sad se pojavio komandni prompt octopus servera.
 4. Otkucajte komandu

 5. Masina odgovara ispisivanjem nekoliko redova teksta. Kad se to zavrsi vi pritisnite taster F7. Ovim ste uspostavili PPP vezu sa modemskim serverom octopus. Prozor ce se promeniti, a njegova umanjena verzija ce se pojaviti na task bar liniji. Vi ste sada na Internetu.
 6. Kliknite na neku ikonu kojom pokrecete odgovarajuci Internet program. Recimo kliknite Netscape ikonu.
 7. Ako ste ispravno konfigurisali Netscape onda ce vam se pojaviti strana IF-a. Dalje se radi isto kao i da pristupate mrezi iz Instituta.
 8. Velika prednost ovog nacina vezivanja je da istovremeno mozete otvoriti koliko hocete Internet sesija. Recimo u jednoj ste na Netscape-u, drugoj FTP-om prebacujete neke datoteke, u trecoj ste pokrenuli TELNET sesiju sa nekom udaljenom sistemomi, a u poslednjoj koristite recimo Netscape Mail kojim citate i odgovarate na prispelu elektronsku postu.
 9. Kad zelite da prekinete vezu otidjite opet na ikonu Zemun na task baru. Kliknite je i izaberite opciju Disconnect.

Od sada bi trebalo vezivanje na Internet da vam ide veoma lako.

Podrazumeva se da vi mozete pristupiti octopus serveru i preko nekog uobicajenog modemskog programa (npr. Windows 95 ima jedan takav pod imenom Hyper Terminal) no tada vasa masina nije na Internetu. Tad vam nece raditi Netscape, ftp, telnet... Prosto cete emulirati ASCII ekran octopus-a, a datoteke cete prebacivati uobicajenim Z-Modem programom. Gore opisana Internet veza, pored toga sto vam daje siri spektar opcija, ima pogodnost da vam cini da okruzenje od kuce bude gotovo identicno sa okruzenjem kad ste na poslu.

Kao sto smo vec rekli, ova uputstva su data za pristup od kuce sa masine koje rade pod Windows 95 ili novim Windows NT operativnim sistemom. Od kuce mozete Internetu pristupiti i sa drugih platformi - npr. sa Linux, Windows 3.11, i Mackintosh masina.

Personal tools