Sdss sample spectra

From MediaWiki

(Difference between revisions)
Jump to: navigation, search
(Rebinovanje spektara)
m (Rebinovanje spektara)
Line 3: Line 3:
== Rebinovanje spektara ==
== Rebinovanje spektara ==
-
Napisala sam proceduru koja rebinuje u ln skali spektre u zadatim granicama. U svom najprostijem obliku nalazi se u [[File:ppxf_example_ngc3325_sdssdr8.tgz | text file]] kao ''myrebin.pro''. Daje identicne rezultate Kapelarijevoj ''log_rebin'' proceduri. Treba otpakovati tgz, snimiti u ppxf dir i pokrenuti ''ppxf_example_ngc3325_sdssdr8.tgz''. Inace, galaksija u primeru je NGC 3325.
+
Napisala sam proceduru koja rebinuje u ln skali spektre u zadatim granicama. U svom najprostijem obliku nalazi se u [[File:ppxf_example_ngc3325_sdssdr8.tgz | text file]] kao ''myrebin.pro''. Daje identicne rezultate Kapelarijevoj ''log_rebin'' proceduri. Treba otpakovati tgz, snimiti u ppxf dir i pokrenuti ''ppxf_example_ngc3325_sdssdr8.tgz''. Inace, galaksija u primeru je NGC 3325. Prosto, treba odrediti nove granice i izvrsiti linearnu interpolaciju izmedju novih i starih tacaka. Posto se skala menja iz linearne u logaritamsku, nove logaritamske granice moraju se vratiti na linearne:
 +
 
 +
step=(newLambda[n-1]-newLambda[0])/(n-1)
 +
logLim = alog([newLambda[0]-step/2,newLambda[n-1]+step/2]) ; Prvi i poslednji pixel moraju isto da se interp
 +
newLimits = exp(range(logLim[0],logLim[1],n+1)) ; Ovim logaritamske granice vracamo na normalne

Revision as of 11:14, 15 January 2013

SDSS spektri

Rebinovanje spektara

Napisala sam proceduru koja rebinuje u ln skali spektre u zadatim granicama. U svom najprostijem obliku nalazi se u File:Ppxf example ngc3325 sdssdr8.tgz kao myrebin.pro. Daje identicne rezultate Kapelarijevoj log_rebin proceduri. Treba otpakovati tgz, snimiti u ppxf dir i pokrenuti ppxf_example_ngc3325_sdssdr8.tgz. Inace, galaksija u primeru je NGC 3325. Prosto, treba odrediti nove granice i izvrsiti linearnu interpolaciju izmedju novih i starih tacaka. Posto se skala menja iz linearne u logaritamsku, nove logaritamske granice moraju se vratiti na linearne:

step=(newLambda[n-1]-newLambda[0])/(n-1)
logLim = alog([newLambda[0]-step/2,newLambda[n-1]+step/2]) ; Prvi i poslednji pixel moraju isto da se interp
newLimits = exp(range(logLim[0],logLim[1],n+1)) ; Ovim logaritamske granice vracamo na normalne
Personal tools